Pajso i vinterskrud

Berättelser med släktanknytning

Tips: Det är lättare att hålla reda på alla personnamnen om du har släktträdet uppe vid läsningen!Om starka och trollkunniga kvinnor och svåra förhållanden

 

Om ett gripande människoöde med vådligt slut

 

Ett "kompendium" om den ödesdrigna fejden mellan Sundsjöfinnarna och Uddeholmsbolaget baserat på Arne Östmans bok "Lång-Kristoffer" 

En samling´av legender och myter om den legendariske Lång-Christopher Jönsson Honkainen i Sundsjön

 

Om hur Lönnsläkten fick sitt namn och den märkliga relationen med familjen Scherp - Dan Anderssons mors släkt

 

Om namnets uppkomst och geografiska ursprung. Om de inblandade personerna och deras bakgrund och öden. Om kusin- och tremänningsgiftermål mm mm.

 

Om det ouppklarade mordet på unga Elin Viklund i Stenberget, Nyhammar 1915.

 

Om Låås- och Lönnsläkternas anfader Erik Christopherssons (1618-1667) hemska illdåd 1667. Domstolsprotokollet i transskriberat original med kommentarer. Varning för stark text!

 

Om min släkthistorias anknytning till den nu utdöda lilla gruvbyn Rämsberget i Rämmen i norra delen av nuvarande Filipstads kommun, släkten Wallers härstamning mm.

Thomas Janssons berättelse om den mycket speciella bergsmansgårdens historia och sina egna barndomsminnen från sin uppväxt där under 1950-talet.

Släktens historia i Lönnhöjden från dess förste Nybyggare Tomas Jönsson Härköinen fram till att den siste släktingen på platsen, Tomas Nilsson 5 generationer senare, dör 1871. 

Om den korta, men betydelsefulla släkthistorien i Åsarna ("Åsera") i Gåsborn, östra Värmlands finnmarker.

Berättelsen om släktens två kloka gummor i Yxtjärnshöjden, deras verksamhet och familjeförhållanden (Ämnet också behgandlat i berättelsen "Kvinnorna från Yxtjärnshöjden", men med delvis annan vinkling)

Om släkthistorien i Dalkarlssjön med omgivning. Om tillkomsten av finnhyttan vid Dalkarlssjöns utlopp samt hur förmögna bergsmän blir fattigtorpare.

Om släkthistorien från att "fattigfinnen" Nisse Pundan och hans Annika flyttar dit tidigt 1700-tal.